Modern Monetary Theory i Sverige: Lost in Translation

Modern Monetary Theory i Sverige: Lost in Translation

Modern Monetary Theory (MMT) är en av de ekonomiska teorierna bakom en Green New Deal. I Sverige är denna omvälvande penningteori praktiskt taget okänd, men har börjat förknippas med förslaget att förbjuda affärsbankerna från att skapa pengar. Ett förslag som MMT:s förespråkare i USA är kraftigt emot.

Modern Monetary Theory är i ropet i USA. Green New Deal-förespråkare som Alexandria Ocasio-Cortez och Bernie Sanders hänvisar till MMT som stöd för att ett massivt statligt omställningsprogram är möjligt utan vare sig stora skattehöjningar eller hög inflation.

Huvudargumentet i MMT är att en stat med egen valuta inte behöver ta in skatt innan den kan spendera pengar. Detta bygger på observationen att moderna pengar skapas ur intet av statens centralbank (liksom av affärsbankerna) genom knapptryckningar på en dator. Enligt MMT är därför skatternas moderna funktion inte att finansiera statsbudgeten. I stället syftar de till att bibehålla valutans värde genom att skapa efterfrågan på den, eftersom alla skattebetalare har behov av valutan för att betala skatt. MMT kan ses som antitesen till den nyliberala synen på penningsystemet, sammanfattad av Storbritanniens förra premiärminister Margaret Thatcher i ett tal 1983:

Det finns inget sådant som offentliga pengar; det finns bara skattebetalarnas pengar.

I den svenska debatten lyser MMT ännu med sin frånvaro, som Realtids krönikör Per Lindvall noterat. Detta trots att många kritiker ser regeringens flitiga sparande som att spela fiol medan Rom brinner, och kräver en grön ny giv även här.

Tyvärr har MMT i Sverige börjat förknippas, ja rent av förväxlas, med det snart 200 år gamla förslaget att förbjuda affärsbankerna från att skapa pengar. (Förslaget i sin senaste tappning finns i en rapport från den fackliga tankesmedjan Katalys.) Ta till exempel intervjun med Lars Pålsson Syll, professor i samhällskunskap vid Malmö universitet, i Flamman den 17 april:

Det finns flera förslag som går ut på att man ersätter den vanliga valutan med en e-valuta och låter Riksbanken ge ut pengar i stället för privata banker. Då skulle man kunna bli av med hela den här räntekarusellen eftersom staten tar över makten över pengarna på bekostnad av bankernas möjligheter att berika sig ur tomma intet. (…) Många inom miljörörelsen har dragits till MMT av denna orsak. (…)

F: Vad skulle hända med inflationen om man bedrev MMT-politik?

LPS: Många hävdar att inflationen skulle  bli lägre därför att man inte längre skulle föda bankernas låneverksamhet som späder på finansiella bubblor. (…) Därför menar MMT:are att man skulle kunna hålla inflationen i schack. Om Riksbanken tar över penningverksamheten kan man enklare reglera inflationen än vad som är möjligt i dag.

Även Per Lindvall verkar förknippa MMT med ett förbud av affärsbankernas penningskapande. I Arbetsvärlden den 20 mars skriver han att analysen i Katalys rapport ”backas upp av Adair Turner, neokeynesianska ekonomer som Olivier Blanchard, hela MMT-gänget (detta är kärnan i deras resonemang) med L Randal Wrey [sic], Stephanie Kelton i spetsen”.

Vad säger då grundarna av MMT om förslaget att förstatliga penningsystemet? Så här reagerade L. Randall Wray, som han alltså heter, i ett blogginlägg 2013 på påståendet att MMT:are stöder det förslaget:

we support ELR [jobbgaranti], hence, ipso facto, it must follow that we support a crazy call to end private bank money creation. Where did we advocate such a thing? Can our accusers find one single shred of evidence that we’ve ever promoted such silliness? Of course not.

I kommentarsfältet till Wrays inlägg kan ni förresten se att jag själv då (liksom de flesta ekologiska ekonomer) var för förslaget. Det vill säga innan jag sammanställde den för ekologiska ekonomer relevanta forskningen på området och kom på bättre tankar (artikeln kan laddas ned gratis genom Sci-Hub).

En annan tidig förespråkare av MMT är Warren Mosler. Nyhetsmagasinet ETC har en bra artikel om honom här. Om lobbyverksamheten för penningsystemets förstatligande säger han: ”At best, this is a case of innocent fraud”.

Sammanfattningsvis: MMT är framför allt en teori om hur penningsystemet fungerar. MMT förknippas ofta med vissa politiska förslag, såsom en statlig jobbgaranti eller – på senare tid – en grön ny giv. Men ekonomerna som har utvecklat MMT är helt emot idén att förstatliga penningsystemet. Så låt oss nu även i Sverige försöka hålla isär debatterna kring, å ena sidan, MMT och dess betydelse för finanspolitiken, och å andra sidan förslagen om penningsystemets förstatligande.

2 Replies to “Modern Monetary Theory i Sverige: Lost in Translation”

    1. Tack för lästipset! Jag hoppas kunna ta upp den här debatten i en ny artikel.